17 april 2016
In februari 2015 hebben we een lezing gehad van Martin Degen over de Jufferbeek. De Jufferbeek is de bovenloop van de Deurningerbeek en stroomt door het Holthuis. Het thema van de lezing was “Hout in de beek – leven in het water”. Diezelfde avond is meteen vastgelegd om in het voorjaar van 2016 een excursie te houden onder de leiding van Martin, als medewerker van het Landschap Overijssel.
We zijn deze morgen met negen mensen bij elkaar gekomen om de loop van de Jufferbeek te volgen en om te zien welk effect het heeft gehad dat er hout in de beek is gebracht. Om 9 uur lopen we langs een dennenbos richting de beek. Rechts zien we een metershoge wal als afscheiding van de autosnelweg.
We lopen het bos in en zien een poel die wel een opschoning kan gebruiken. Wat verderop in het bos komen we bij een soort vallei, dit is een zogenaam de splitterbox. Hier werden in de oorlog vliegtuigen gestald, wanneer het gevaar dreigde om het vliegveld te bombarderen. Deze plekken werden dan gecamoufleerd om ze onzichtbaar te maken vanuit de lucht. Er ligt een plan om er een kunstmatige dassenburcht in te maken met een kijkhut om de dieren te kunnen observeren. Dat hier dassen voorkomen zien we verderop bij het Kattenven, waar we diverse graafsporen zien. Voor enkelen van ons is dit een bekend ven. Vroeger werd hier veel geschaatst. We horen hier de fitis, roodborst, zanglijster en de boomklever. Van de das gaat het gesprek over naar de vos en de wasbeerhond. Deze is hier al gesignaleerd en de voorspelling is dat er over 10 jaar meer wasbeerhonden zullen voorkomen dan vossen. We lopen langs een geweldig mooie beek, die soms rustig meandert door het bos en dan weer met een haakse diep uitgesleten bocht van richting verandert. In zo’n uitgesleten bocht kan de oeverwal dan zo enkele meters hoog zijn. Een mooie plek voor de ijsvogel om zijn nest te graven. We hebben de ijsvogel vanmorgen al twee keer gezien.De meegesleurde grond van zo’n bocht wordt elders aan de binnenbocht weer aangezet, waarop dan weer planten gaan groeien. Op een wat rechter stuk wordt bij hoog water het zand aan beide zijden weer afgezet en vormen zich natuurlijke dijkjes. Wanneer we de beek oversteken, zien we bij de brug veel voorjaarsbloeiers bij elkaar staan: salomonszegel, bosanemoon, klaverzuring, speenkruid,bosviool en grootbloemmuur.