Wandeling door Arboretum Poort Bulten in de Lutte
Op deze zonnige zondagmorgen dit keer geen wandeling in de vrije natuur, maar door een historisch bomenpark in Engelse landschapsstijl met slingerende lijnen en doorkijkjes onder deskundige leiding van Marianne Oude Tijhof. Iets meer dan een eeuw gelden heeft de landschapsarchitect Leonard Springer hier dit park aangelegd waar nu 1000 soorten bomen en struiken staan uit alle werelddelen, in familieverband bijeen en voorzien van naambordjes. Uitgangspunt bij de aanleg van een arboretum is het streven dat de afzonderlijke exemplaren goed tot hun recht te komen.
Wat opvalt is dat deze botanische tuin mede door de gekozen onder begroeiing een kleurrijk geheel is. En dat is volgens Marianne een groot deel van het jaar zo. Zij leidt ons langs bijzondere bomen en struiken en langs een aantal kroonjuwelen van het park, zoals de Chinese tempelboom, de grote Zilverlinde en de 37 meter hoge Mammoetboom, Sequoiadendron giganteum, met z’n vuurbestendige, sponsachtige bast.
Op meerdere plaatsen kun je orchideeën aantreffen, waaronder de zeldzame de welriekende nachtorchis. Ook zien we Muurhavikskruid, dat op de Nederlandse Rode lijst van planten voorkomt, maar ook de zeer algemene en meterhoge Kale jonker distels.
In het in 1980 aangelegde poelenlandschap ontdekken we boven de visrijke vijvers onder andere de Grote keizerlibel en als toetje bij het verlaten van het park de zeldzame Kleine ijsvogelvlinder.
Een interessante wandeling door het Arboretum, waar Natuurmonumenten voor beheer zorgt.
Gerard Wolbert