Midwinterwandeling Hezingen.
Zondag 11 december 2016 was de midwinterwandeling en tevens de laatste wandeling van het jaar. De tocht ging door Nederlands en Duits Hezingen. Vanaf de parkeerplaats van het Staatsbosbeheer aan de Bouwmansweg vertrokken we met 10 personen richting Koningshoek. Voor de grens al verschillende vogels gespot o.a. boomkruiper, boomklever, koolmees, matkop en sijs.
Meteen over de grens passeren we de beek van het meest noordelijke beekdal van de Ootmarsumse heuvelrug. De bronnen van deze beek liggen zowel in Nederland als Duitsland. We lopen verder richting Halle, na vierhonderd meter slaan we links af en gaan een holle weg in. Aan beide zijde van de weg ligt een hoge es. Het land is aan beide kanten in de herfst ingezaaid met een groenbemester van bladkool en mosterdzaad. Het gewas heeft door de afgelopen warme herfst mooi gebloeid en daardoor veel zaad gevormd, waar nu veel vogels op afkomen. We zagen daar dan ook hele groepen Groenlingen, Vinken, Putters, Sijzen en een enkele Geelgors die daar op het gewas foerageerden.
Op het eind van de weg gaan we links af de Rietweg op naar boven. Aan beide kanten van de weg loopt een houtwal met hoog opgaande eiken, els en berk. We worden daar gevolgd door een groep Staartmezen, Koolmees, Pimpelmees en Matkop. Halverwege de Rietweg, links op een akker liggen de Duitse bronnen van de beek die we in het begin van de wandeling gepasseerd zijn. Men heeft de beek daar opgedamd waardoor er een vijver is ontstaan. Rond de vijver heeft men fijnspar geplant, waar vaak Ransuilen in pleisteren, maar vandaag even niet.
De Rietweg wordt vervolgt richting Wieferink waar we op het eind de weg Getelo-Halle oversteken, maar waar we ineens niet verder kunnen, het wandelpad is afgesloten.
Via een kleine omweg kunnen we toch verder langs de bovenkant van een breed uitlopend beekdal, waar je een prachtig uitzicht hebt richting Halle . Jos spot in een top van een boom op wat grote afstand een Klapekster.Net of de vogel het door had dat we belangstelling voor hem hadden en hij kwam dan ook heel dichtbij zitten, waardoor we hem prachtig konden bekijken.
Herman was helemaal onder de indruk van deze mooie waarneming en haalde gelijk een eigen gemaakte bessenlikeur uit de binnen zak om dit te vieren. Iedereen liep na de borrel dan ook met rode wangen van de bessenlikeur richting Lonsberg,waar we de uitkijktoren beklommen. Voor we de uitkijktoren beklommen konden we nog genieten van een groep Goudhaantjes, die bij de toren in de dennenbomen aan het foerageren waren. Ondanks het wat heiige weer hadden we toch nog een prachtig uitzicht over het Duits en Nederlands grondgebied. Aan de Nederlandse kant was de Plechelmustoren van Oldenzaal wel erg dominant in het landschap.
Na de beklimming van de uitkijktoren gingen we via Duitse grafvelden naar de Schaboses. Op een van de akkers stond de Spelt er al weer mooi bij. Van deze Spelt wordt door enkele Twentse bakkers, waaronder Jos, speltbrood gebakken. Via de Hoeve Springendal, waar we nog enkele oude landbouw werktuigen bekijken, komen we bij de parkeerplaats waar de auto’s staan.
Hier wacht ons zoals altijd de lekkere koffie van Toon en de heerlijke cake van Annemarie.