Al ruim 20 jaar gaan we naar dit bijzondere bos, zuidoostelijk gelegen van Schüttorf. Het fascinerende van dit bos is voor ons natuurlijk de voorjaarsflora. Ontstaan door de altijd vochtige omstandigheden door de niet waterdoorlatende keileem laag. De laatste jaren beginnen we de wandeling in het zuidelijke gedeelte van het bos bij Arnolds Bauernhof, maar door omstandigheden is dit restaurant voorgoed gesloten. Dus geen Kaffee mit Torte vandaag.
We starten nu dan ook net als vroeger aan de westkant van het bos, waar ook een informatiebord staat. We zijn met zijn tienen en gaan op pad in een heel erg nat bos. Ik heb het nog niet eerder zo nat meegemaakt. Het water wordt afgevoerd door geulen en slootjes en dat gaat niet zo snel. De bodem bestaat uit keileem en laat nagenoeg geen water door.
We zitten gelijk al tussen de planten zoals: holwortel, bingelkruid, gele dovenetel, slanke sleutelbloem, klaverzuring en aronskelk. De aronskelken bloeien al, dat zien we normaal toch niet in deze tijd van het jaar. Daaraan kun je zien dat de natuur zeker zo’n twee weken vroeger is dit jaar. We lopen in het noordelijke deel van het bos, hier bloeit de daslook ook al. Het is een groot veld dat je al van ver kunt ruiken. Het is nu wel glibberen in de klei, maar dit bos is in het voorjaar altijd een bezoekje waard.
Niet alleen voor de planten maar ook voor de vogels en de totale beleving. We horen en zien hier ook veel vogels als: grote- en middelste bonte specht, grote lijster, zanglijster, sperwer, buizerd, zwartkop en bonte vliegenvanger. We hebben 22 soorten geteld. We horen ook regelmatig reeën blaffen, dit lijkt op het blaffen van een hond met keelontsteking. Wanneer we op een open stuk willen kijken of er reeën staan, ziet iemand iets kruipen in de berm. Het is een hazelworm. Wel bijzonder, want deze pootloze hagedis zien we niet vaak. Het is een dier dat zich ophoudt in bossen en open plekken, bosranden en houtwallen.
We lopen richting de Toddenweg en zien onderweg nog muskuskruid en een aantal zeldzamere planten zoals: schedegeelster, schaafstro en eenbes. We gaan het zuidelijke deel niet in omdat veel paden zijn afgesloten vanwege rustgebieden voor het wild. We lopen dan ook naar het beginpunt van de route om te genieten van de koffie en de zon die volop schijnt.
Marcel Grunder